Strona Główna Lista przepisów Miejsca Kilka słów W obiektywie Strona Główna Grafika O mnie Facebook Kontakt

wtorek, 11 marca 2014

Maślane ciasteczka z mlecznym kremem


W końcu miałam chwilkę czasu, aby coś pokombinować w kuchni. I oto, co powstało - kruche maślane ciasteczka z mlecznym kremem. Idealne dla łasuchów (tych małych i dużych ;)), ponieważ są strasznie słodkie. Przygotowywanie ich to ogromna frajda ze względu na możliwość przełożenia krążków mleczną masą. Muszę przyznać, że jest to strasznie wciągające! Ciasteczka są równie pyszne na sucho, bez nadzienia. Serdecznie polecam! 

Składniki (na ok. 20 podwójnych ciasteczek):
  • 100 g masła,
  • szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 całe jajko i 1 żółtko,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka mleka (opcjonalnie),
Nadzienie:
  • 100 g masła,
  • szklanka cukru pudru,
  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • 2 łyżki mleka.


Wykonanie ciasteczek:


Masło starannie ucieramy z cukrem. Dodajemy najpierw całe jajko, ucieramy. Następnie dodajemy żółtko i powtarzamy czynność. Wsypujemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i mieszamy (najlepiej łyżką!). Gdyby ciasto było za gęste, dodajemy mleka. Formujemy z masy małe kulki (wielkości orzecha włoskiego), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Należy pamiętać o odpowiednich odstępach między ciasteczkami, bo ciasto nieco rośnie. Pieczemy ok. 15 min w temp. 180 stopni. Wyciągamy z pieca w momencie, gdy brzegi będą robić się lekko brązowe. Studzimy na kratce.


Wykonanie kremu:


Masło ucieramy do białości. Dodajemy cukier puder i powtarzamy czynność. Do masy dodajemy mleko w proszku oraz zwykłe mleko. Miksujemy do połączenia. Krem będzie dość rzadki, dlatego należy wsadzić go na przynajmniej pół godziny do lodówki.

Gdy ciasteczka ostygną, a krem stężeje, możemy zabrać się za przekładanie naszych krążków mleczną masą. Miłej zabawy! :)











7 komentarzy: