I znów czekoladowy wypiek. Tym razem ilość czekolady sięgnęła zenitu. Chyba oszalałam na tym punkcie i wszystko co tworzę jest właśnie z nią związane. Nic nie poradzę, bo czekolada jest moją miłością od zawsze i raczej nigdy mi się nie znudzi :). Moja propozycja na dziś to klasyka gatunku - mocno czekoladowe brownie. Ciasto warte wypróbowania, chociażby ze względu na zapach, który unosi się w całym domu. Uwielbiam!
Składniki (na blachę 24x20 cm):
- 3 jajka,
- szklanka cukru,
- 3/4 szklanki mąki,
- 100 g masła,
- 200 g gorzkiej czekolady (lub 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej jeśli wolicie mniej intensywne smaki)
Wykonanie:
Masło umieszczamy w metalowej misce i roztapiamy nad kąpielą wodną. Dodajemy czekoladę i rozpuszczamy cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ucieramy dokładnie jajka, dodajemy cukru i znów ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy stopniowo mąki, cały czas miksując. Gdy rozpuszczona czekolada z masłem już lekko ostygnie, wlewamy ją do ciasta i mieszamy tylko do połączenia się składników. Zarobione ciasto wylewamy do formy wysmarowanej dokładnie tłuszczem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 15-20 min. Po tym czasie wyciągamy i studzimy.
Gotowe!
wszystko co czekoladowe jest warte spróbowania! :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w stu procentach :)
Usuńuwielbiam brownie, Twoje pysznie wygląda:d
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! :)
Usuń