Strona Główna Lista przepisów Miejsca Kilka słów W obiektywie Strona Główna Grafika O mnie Facebook Kontakt

wtorek, 4 lutego 2014

Tartaletki z wiśniami


Dziś na blogu...Mini tarty z wiśniami. Kolejny raz przekonałam się, że kluczem do sukcesu jest prostota. Przy niewielkim nakładzie pracy można stworzyć coś smacznego i efektownego. Malutki rozmiar tartaletek sprawia, że są one jeszcze bardziej urocze. Serdecznie polecam! :)
  
Składniki na kruche ciasto (na 6 foremek):
  • 150 g masła,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • szczypta soli,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 1 żółtko, 
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • łyżka zimnej wody (opcjonalnie)
Dodatkowo:
  • frużelina wiśniowa (ja użyłam takie ze słoiczka, jednak można pokusić się o zrobienie swojej własnej),
  • białko jajka do posmarowania kratki z ciasta.

Wykonanie:

Składniki na kruche ciasto sprawnie zagniatamy. W razie problemów dodajemy łyżkę zimnej wody. Formujemy 2 kule, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Chłodzimy co najmniej 45 minut. Po upływie czasu rozwałkowujemy  ciasto i wykładamy nim foremki (wcześniej smarujemy je tłuszczem i obsypujemy mąką). Natępnie wykładamy na ciasto frużelinę wiśniową. 

Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy cieniutkie paski. Układamy z nich w kratkę na frużelinie, delikatnie dociskamy końce pasków do brzegów tartaletek i smarujemy delikatnie roztrzepanym białkiem. Tartaletki wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok. 20 min. 


(Tartaletki można podawać na ciepło z lodami lub na zimno).

Smacznego :)










1 komentarz: