Ciasto malinowe w środku zimy? Czemu nie? Cudownie jest rozkoszować się smakiem owoców, gdy za oknem szaro i buro. To zawsze przywodzi mi na myśl wakacje, długie, ciepłe dni, mnóstwo czasu wolnego... Ehhh...Można się rozmarzyć :) Dziś na blogu ciasto wyjątkowe, bo przygotowane specjalnie na urodziny mojego taty - lekki biszkopt z dżemem malinowym i leciutką malinową pianką. Już nie mogę się doczekać, żeby skosztować choć kawałeczek!
Składniki na biszkopt (tortownica 22 cm):
- 2 jajka,
- pół szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- pół szklanki cukru,
- 3 łyżki wody,
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na mus malinowy:
- 150 ml śmietany kremówki,
- 250 g serka mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 100 g mrożonych malin rozgniecionych widelcem,
- 1 opakowanie galaretki malinowej rozpuszczonej w pół szklanki wody
Dodatkowo:
- reszta śmietany kremówki ubita z łyżką cukru pudru (do ozdobienia),
- kilka mrożonych malin (do ozdobienia),
- 2 łyżki dżemu malinowego.
Wykonanie:
Żółtka starannie oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i wodą do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Oddzielone białka ubijamy na sztywną masę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy do połączenia. Wylewamy masę do wysmarowanej tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 min.
Ostudzony biszkopt smarujemy cienką warstwą dżemu malinowego.
Śmietaną oraz mascarpone umieszczamy w misie miksera. Dodajemy cukier puder i ubijamy do uzyskania gładkiego kremu. Następnie dodajemy rozgniecione widelcem maliny (wcześniej rozmrożone na bibułce). Cały czas miksując, wlewamy do masy tężejącą galaretkę malinową. Mus wylewamy na biszkopt wysmarowany dżemem i schładzamy (najlepiej całą noc).
Bezpośrednio przed podaniem ubijamy śmietanę z łyżką cukru pudru. Dekorujemy wg swoich upodobań ( u mnie bita śmietana z malinami :) ).
Gotowe!
apetyczne ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńBędę wpadać, bo widzę same pyszności :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam aby wpadać jak najczęściej :)
UsuńDelikatne, puszyste i cudownie wyglądające:)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńU'lala ! To musi być niebo w gębie ;)
OdpowiedzUsuńMaliny w zimie smakują chyba jeszcze lepiej niż w sezonie - mają w sobie to wspomnienie lata, sentyment i nostalgię za beztroską i słońcem...
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!