Strona Główna Lista przepisów Miejsca Kilka słów W obiektywie Strona Główna Grafika O mnie Facebook Kontakt

piątek, 7 lutego 2014

Ciasto musowo - malinowe


Ciasto malinowe w środku zimy? Czemu nie? Cudownie jest rozkoszować się smakiem owoców, gdy za oknem szaro i buro. To zawsze przywodzi mi na myśl wakacje, długie, ciepłe dni, mnóstwo czasu wolnego... Ehhh...Można się rozmarzyć :) Dziś na blogu ciasto wyjątkowe, bo przygotowane specjalnie na urodziny mojego taty - lekki biszkopt z dżemem malinowym i leciutką malinową pianką. Już nie mogę się doczekać, żeby skosztować choć kawałeczek!


Składniki na biszkopt (tortownica 22 cm): 
  • 2 jajka,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • pół szklanki cukru,
  • 3 łyżki wody, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na mus malinowy:
  • 150 ml śmietany kremówki,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 100 g mrożonych malin rozgniecionych widelcem,
  • 1 opakowanie galaretki malinowej rozpuszczonej w pół szklanki wody
Dodatkowo:
  • reszta śmietany kremówki ubita z łyżką cukru pudru (do ozdobienia),
  • kilka mrożonych malin (do ozdobienia),
  • 2 łyżki dżemu malinowego.
Wykonanie:

Żółtka starannie oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i wodą do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Oddzielone białka ubijamy na sztywną masę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy do połączenia. Wylewamy masę do wysmarowanej tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 min. 

Ostudzony biszkopt smarujemy cienką warstwą dżemu malinowego.

Śmietaną oraz mascarpone umieszczamy w misie miksera. Dodajemy cukier puder i ubijamy do uzyskania gładkiego kremu. Następnie dodajemy rozgniecione widelcem maliny (wcześniej rozmrożone na bibułce). Cały czas miksując, wlewamy do masy tężejącą galaretkę malinową. Mus wylewamy na biszkopt wysmarowany dżemem i schładzamy (najlepiej całą noc).

Bezpośrednio przed podaniem ubijamy śmietanę z łyżką cukru pudru. Dekorujemy wg swoich upodobań ( u mnie bita śmietana z malinami :) ).

Gotowe! 




8 komentarzy:

  1. Będę wpadać, bo widzę same pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie zapraszam aby wpadać jak najczęściej :)

      Usuń
  2. Delikatne, puszyste i cudownie wyglądające:)

    OdpowiedzUsuń
  3. U'lala ! To musi być niebo w gębie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Maliny w zimie smakują chyba jeszcze lepiej niż w sezonie - mają w sobie to wspomnienie lata, sentyment i nostalgię za beztroską i słońcem...
    Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń