Strona Główna Lista przepisów Miejsca Kilka słów W obiektywie Strona Główna Grafika O mnie Facebook Kontakt

piątek, 14 lutego 2014

Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami


W walentynkowy poranek (a raczej południe :)) mam dla Was propozycję na sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami. Deser jest delikatny jak mus, dlatego zrezygnowałam z biszkoptowego spodu. Truskawki przywodzą na myśl wiosnę (tak bardzo wyczuwalną już wczoraj za sprawą nieśmiałego słońca wyglądającego zza chmur). Moim zdaniem połączenie idealne. Pomysł na walentynkowy prezent last minute :)


Składniki:

  • pół kilograma sera twarogowego (użyłam sera w kiełbasie),
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • tabliczka białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w pół szklanki wody,
Dodatkowo:

  • opakowanie mrożonych truskawek,
  • 250 g mascarpone,
  • łyżka jogurtu greckiego,
  • cukier puder.

Wykonanie:

Roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostygnięcia. Twaróg miksujemy razem z jogurtem do połączenia. Dodajemy cukier puder i znów miksujemy. Wlewamy do masy ostudzoną czekoladę cały czas miksując na najwyższych obrotach. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy jedną łyżkę masy twarogowej i energicznie mieszamy. Wkładamy drugą łyżkę i postępujemy tak samo. Zaprawioną żelatynę miksujemy na najwyższych obrotach razem z masą sernika. Przelewamy do tortownicy. Chłodzimy przynajmniej 2 godziny.

Rozmrożone na bibułce truskawki kroimy w plasterki. Serek mascarpone miksujemy razem z jogurtem i cukrem pudrem do uzyskania gładkiego sosu. Bezpośrednio przed podaniem układamy owoce z wierzchu i polewamy białym sosem. 

Gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz