Ciastka, które upiekłam niedawno (przepis w poprzednim poście) zniknęły w tempie błyskawicznym. Aby zaspokoić moją nagłą potrzebę na dostarczenie organizmowi sporej dawki cukru, zdecydowałam się zrobienie crumble. To szybki i prosty deser bazujący na owocach. A wszystko to zapieczone pod słodką kruszonką. Idealnie smakuje na ciepło z lodami lub bitą śmietaną. W mojej wersji słodkie jabłka z suszoną żurawiną.
Składniki (na 2 porcje):
- 4 jabłka,
- opakowanie suszonej żurawiny,
- 2 łyżeczki cukru,
Kruszonka:
- 50 g zimnego masła,
- pół szklanki cukru,
- szklanka mąki,
- łyżeczka cynamonu.
Wykonanie:
Jabłka kroimy w kosteczkę. Wkładamy do miseczki, dodajemy cukier, żurawinę i mieszamy. Przekładamy do ramekinów (należy pamiętać o pozostawieniu miejsca na kruszonkę). Masło siekamy i zagniatamy razem z cukrem, mąką i cynamonem aż utworzy się nam sypka kruszonka. Nakładamy ją na wyłożone owoce. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy na ciepło.
Proste prawda? :)
uwielbiam crumble! :)
OdpowiedzUsuń