To już jutro! Nasze stoły zapełnią się świątecznymi słodkościami :). U mnie w domu wszystko już porządnie przygotowane. Meble odkurzone, podłogi umyte, wielki gar żurku ugotowany... Uwielbiam ten czas... W tym roku zostałam wytypowana przez babcię (głównego kucharza i cukiernika mojej rodziny) do przygotowania mazurka. Muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że będę mieć tak wiele problemów z tym niby "prostym" ciastem. Skorzystałam z przepisu z tej strony, bo chciałam stworzyć coś mniej tradycyjnego :). Po małych modyfikacjach w końcu się udało. Przedstawiam Wam malutką wersję świątecznego wypieku (duża chłodzi się w lodówce :P). Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu!
Składniki na ciasto:
- szklanka mąki,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- pół szklanki cukru pudru,
- 1 jajko,
- 125 g masła,
- szczypta soli.
Składniki na malinowy krem:
- 300 g malin (zmiksowanych na gładki mus),
- 2 żółtka,
- pół szklanki cukru,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki masła.
Składniki na ganache:
- szklanka śmietany kremówki,
- 2 tabliczki białej czekolady.
Wykonanie:
Składniki na kruche ciasto umieszczamy w misce i sprawnie zagniatamy. Umieszczamy w lodówce na ok. godzinę. Następnie wykładamy je do formy (ja użyłam jednej dużej tortownicy i kilku małych). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni i pieczemy ok. 15 min.
Mus z malin, żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną umieszczamy w garnuszku i dokładnie roztrzepujemy. Wstawiamy na mały ogień i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Gdy krem zgęstnieje zdejmujemy z ognia i dodajemy 2 łyżki masła. Mieszamy do rozpuszczenia a następnie studzimy i chłodzimy w lodówce.
Śmietanę umieszczamy w garnuszku i lekko podgrzewamy. Topimy w niej czekoladę. Chłodzimy podobnie jak krem malinowy. Następnie ubijamy na puszystą masę.
Gdy kruche ciasto ostygnie a kremy się schłodzą, możemy przełożyć nimi naszego mazurka. Najpierw wykładamy krem z malinowy a następnie ganache. Chłodzimy przynajmniej godzinę.
Gotowe!
Wyjątkowo elegancko się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńdziękuję! :)
Usuń